Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.
Σεμινάριο "Παράνοια και Έγκλημα"

H Sophie de Mijolla κατά την ομιλία της στο σεμινάριο "Παράνοια και Έγκλημα".H Sophie de Mijolla κατά την ομιλία της στο σεμινάριο "Παράνοια και Έγκλημα".

Στις 23 Μαίου 2015 είχαμε την χαρά να υποδεχθούμε στο “Ελληνικό Κέντρο Ψυχοδυναμικών Θεραπειών και Έρευνας” την πρόεδρο της εταιρείας μας “Association Internationale Interactions de la Psychanalyse” την Καθηγήτρια κυρία Sophie de Mijolla-Mellor, σε μια διάλεξη στα πλαίσια του σεμιναρίου μας “Παράνοια και Έγκλημα”. Τα θέματα που ανέπτυξε στην εισήγησή της η Καθηγήτρια κυρία Mijolla-Mellor ήταν πολλαπλά και αφορούσαν τόσο στον ορισμό της ίδιας της παράνοιας, θέμα στο οποίο αφιέρωσε ένα βιβλίο το 2007 (Mijolla-Mellor, « La paranoïa », Paris, PUF, Que Sais-je ?), όσο και σε μία κλινική προσέγγιση του παρανοϊκού φόνου (Mijolla-Mellor, « La mort donnée- Essai de psychanalyse sur le meurtre et la guerre », Paris, PUF, Quadriges, 2011).

 Το σεμινάριο συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό ειδικών από διαφορετικές κατευθύνσεις – Ψυχολόγους, Ψυχιάτρους, Δικαστικούς, Εισαγγελείς και άλλους ειδικούς – οι οποίοι έθεσαν ερωτήματα που προκύπτουν από την εμπειρία τους και κυρίως από την δυσκολία που αντιμετωπίζουν ως προς την ορθή τοποθέτηση που οφείλουν να έχουν ως εμπειρογνώμονες και πιο γενικά ως προς την ανεύρεση μιας αλληλοσυμπλήρωσης μεταξύ της δικανικής λογικής και της ψυχαναλυτικής λογικής. Η εισηγήτρια επεξεργάστηκε και ανέλυσε αυτά τα ζητήματα που άπτονται τόσο της κλινικής ψυχοπαθολογίας όσο και των αδιεξόδων που συχνά συναντούν οι δικαστικοί λειτουργοί στο δύσκολο έργο τους για την απόδοση δικαιοσύνης από την μια, και στο αντίκρισμα των πιο ακραίων πτυχών του ψυχικού από την άλλη.

Η συνάντηση αυτή μας έδειξε το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει για ζητήματα που τίθενται στον χώρο της Κλινικής Ψυχοπαθολογίας και Ψυχανάλυσης σε σχέση με την Δικαστική πρακτική και μας οδήγησε στην απόφαση για την διοργάνωση μιας Διεθνούς Ημερίδας τον Ιανουάριο του 2016 με θέμα “Ενδο-οικογενειακή βία. Στο σταυροδρόμι της Ψυχανάλυσης και της Δικαιοσύνης”.

Ευχαριστούμε θερμά την Καθηγήτρια κυρία Mijolla-Mellor για την τιμή που μας έκανε, για την ζωντάνια με την οποία μας παρακίνησε σε μελλοντικά σχέδια και συναντήσεις, για την συναδελφική της τοποθέτηση απέναντί μας, παρ’όλο το κύρος της ως ειδικός διεθνούς φήμης, και για την φιλία της.

 

Δανιέλλα Αγγελή, Δρ Ψυχολογίας, εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Εταιρείας “Interactions de la Psychanalyse”

Παναγιώτης Κωστάρας, Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπευτής, Ψυχοτραυματολόγος, Διευθυντής του “Ελληνικού Κέντρου Ψυχοδυναμικών Θεραπειών και Έρευνας”

ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ

Ψυχαναλυτικό σεμινάριο για ειδικούς της ψυχικής υγείας
του Ελληνικού Κέντρου Ψυχοδυναμικών Θεραπειών & Εκπαίδευσης
και της Διεθνούς Εταιρείας Interactions de la Psychanalyse (Παρίσι)

Ημερομηνίες: 9, 16, 23 Μαΐου και 6 Ιουνίου 2015, ώρες 11.00 - 13.00


Στο σεμινάριο θα εξεταστούν οι υποκειμενικές τοποθετήσεις του παρανοϊκού υποκειμένου που μπορούν να οδηγήσουν στο έγκλημα, η “λογική” της παράνοιας και οι δυναμικές εκείνες που περιθάλπουν ή και εξωθούν στο πέρασμα στην δράση.

Πρόγραμμα

Σάββατο, 9 Μαΐου 

Η ψυχωτική δυνητικότητα στην παράνοια
Η καταγωγή από το μίσος: Μητέρα παντοδύναμη - μητέρα θύμα, πατέρας “επικίνδυνος”, κάτοχος της ανώτατης γνώσης. Το αιωρούμενο ψεύδος. Ο εσωτερικός διώκτης, η εκδίκηση, ο αφανισμός του άλλου, η ανάδειξη του υποκειμένου και η επιδιόρθωση του καταγωγικού μίσους.

Ομιλήτρια: Δανιέλλα Αγγελή, Κλινική Ψυχολόγος, Διδάκτωρ Ψυχολογίας, εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Εταιρείας “Interactions de la Psychanalyse”

 
Η σχέση της παράνοιας με την καταστροφικότητα-εγκληματικότητα.
Τα παιχνίδια των προβολών, τα ιδεώδη, η ομόφυλη ασυνείδητη σχέση, το διωκτικό παραλήρημα, οι παράμετροι του ναρκισσισμού. Η θέση της μητέρας ως ανεπαρκής πρωταρχικός αρχαϊκός καθρέπτης. 
Ο φόνος, τελικά, τι αποκαθιστά μέσα στην ασυνείδητη τάξη του υποκειμένου;
Ομιλητής: Βασίλης Δημόπουλος, Ψυχίατρος, Ψυχαναλυτής, Διδάσκων αναλυτής της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και μέλος της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης.

 

Σάββατο, 16 Μαΐου

Η θέση της παράνοιας στις χρόνιες παραληρητικές ψυχώσεις.

Η διάκριση ανάμεσα σε παράνοια, παραφρένεια και σχιζοφρένεια. Συζήτηση με βάση ιστορικά δεδομένα και κλινικό υλικό.

Ομιλητής: Θανάσης Καράβατος, Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ψυχίατρος, Εκδότης του επιστημονικού περιοδικού Σύναψις,

 

Παράνοια και μαζικό έγκλημα: η περίπτωση του Anders Breivik

Συζήτηση για την βιογραφία και τα κίνητρα μιας μαζικής δολοφονίας. Η συμβιωτική του σχέση με την μητέρα και το μίσος για τις γυναίκες. Η "απειλή" του Ισλάμ και η θανάτωση νεαρών ομοεθνών του.

Ομιλητής: Παναγιώτης Κωστάρας, Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπευτής, Ψυχοτραυματολόγος, Διευθυνων του Ελληνικού Κέντρου Ψυχοδυναμικών Θεραπειών και Εκπαίδευσης.

 

Σάββατο, 23 Μαΐου

Εγκλήματα και παράνοια

Η σύγχρονη νοηματοδότηση της παράνοιας συνδέεται ακόμα με αυτό που οι ηθικολόγοι της κλασικής αρχαιότητας ή οι ψυχίατροι του 19ου αιώνα αποκαλούσαν “περηφάνια”, και η ψυχανάλυση  όριζε ως “πληγωμένο ναρκισσισμό”.  Η περηφάνια αυτή, μακράν του να είναι η ικανοποίηση της επίτευξης ενός στόχου, τροφοδοτείται από το οδυνηρό συναίσθημα μιας διαρκούς απειλής: απειλή για την επιστροφή μιας βαθειάς ταπείνωσης που αποζητά την εκδίκηση, ακόμα και με φόνο…

ΟμιλήτριαSophie de Mijolla Mellor, Ψυχαναλύτρια, Καθηγήτρια Ψυχοπαθολογίας (Paris 7), Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας “Interactions de la psychanalyse" (A2IP), Διευθύντρια του περιοδικού Topique

 

Σάββατο, 6 Ιουνίου

Παράνοια και έγκλημα, περιστατικά και ιστορικά

Το έγκλημα των αδελφών Papin: H ασυνείδητη σημασία της πράξης, το τυχαίο περιστατικό που εξέλυσε το έγκλημα και η πραγμάτωση του ανείπωτου δια της πράξης. Το ιδανικό του κυρίου και το πλήγμα εναντίον του. Η παρανοϊκή διαδικασία της αυτο-τιμωρίας.

 

Ομιλήτρια: Δανιέλλα Αγγελή, Κλινική Ψυχολόγος, Διδάκτωρ Ψυχολογίας, εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Εταιρείας “Interactions de la Psychanalyse”

 

Το πέρασμα στην πράξη στην λακανική διδασκαλία

Η έννοια και η λειτουργία του περάσματος στην πράξη κατά τον Jacques Lacan. Η λογική της πράξης και οι επιπτώσεις της. Η έννοια του κακόν. Ενοχή και ευθύνη του υποκειμένου. Η περίπτωση Αλτουσέρ. Η λογική της πραγματογνωμοσύνης.

Ομιλήτρια: Μαρίνα Φραγκιαδάκη, Ψυχολόγος, Ψυχαναλύτρια, μέλος της Σχολής του Φροϋδικού Αιτίου (École de la Cause Freudienne), μέλος της Νέας Λακανικής Σχολής και της Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχανάλυσης, διδάσκουσα στο Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών


Ψυχοδυναμικό Κέντρο Ψυχοθεραπειών & Έρευνας

Διεύθυνση: Λ. Αλεξάνδρας 217, 4ος όροφος, Μετρό "Αμπελόκηποι". τηλ. 2130230136 

Κόστος συμμετοχής για ολόκληρο το σεμινάριο: 35 ευρώ.

Κόστος συμμετοχής για κάθε ξεχωριστή συνάντηση: 12 ευρώ.

 

Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.