Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.
Βιογραφικό Ειρήνη Κουτάντου

Δρ. Ειρήνη Ευσεβία Κουτάντου

Διδάκτωρ Ψυχανάλυσης,

Επιστημονική Συνεργάτης, Τμήμα Ψυχοκοινωνικών/Ψυχαναλυτικών Σπουδών,

University of Essex, UK

Ειδικευόμενη Ψυχοθεραπεύτρια στην Ψυχοδυναμική/ Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία Ενηλίκων

Κοινωνιολόγος

 

Η Ειρήνη Ευσεβία Κουτάντου είναι Επιστημονική Συνεργάτης και Διδάκτωρ Ψυχανάλυσης του τμήματος Ψυχοκοινωνικών/ Ψυχαναλυτικών Σπουδών του University of Essex του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου σπούδασε με πλήρη υποτροφία του Πανεπιστημίου. Η έρευνά της σχετίζεται με την ψυχαναλυτική μελέτη των οικογενειακών δεσμών προσκόλλησης στην Ελλάδα και των κοινωνικο-οικονομικών δυνάμεων που διαμορφώνουν το άτομο καθώς και τις επιδράσεις των παραγόντων αυτών στην ατομικοποίηση των νέων κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2009. Έχει παρακολουθήσει σειρά σεμιναρίων και επιμορφώσεων στην ψυχαναλυτική έρευνα και πρακτική. Έχει εκπαιδευτεί στις βασικές αρχές ψυχοδυναμικής ψυχοθεραπείας στο Tavistock and Portman NHS Foundation Trust του Λονδίνου και στην συνέχεια παρακολούθησε μετεκπαίδευση στην Ομαδική Ανάλυση και Οικογενειακή Θεραπεία στην HOPEinGA (Ελληνικός Οργανισμός Ψυχοθεραπείας και Παιδείας στην Ομαδική Ανάλυση). Είναι ειδικευόμενη Ψυχοθεραπεύτρια στην Ψυχοδυναμική/ Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία Παιδιών και Ενηλίκων στο ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ. (Διεπιστημονική & Ερευνητική Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη Παιδιών & Ενηλίκων) και παρακολουθεί πρόγραμμα Ψυχολογίας στο Marconi University της Ιταλίας. Είναι Κοινωνιολόγος, απόφοιτη του Πανεπιστημίου Κρήτης με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Κοινωνιολογία, με κατεύθυνση Κοινωνική Οργάνωση και Κοινωνική Μεταβολή.

Έχει συνεργαστεί με την ΕΠΑΨΥ (Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας), όπου έχει ασχοληθεί με ομάδες ψυχοθεραπείας για υποστήριξη οικογενειών με μέλη με ψύχωση. ΄Εχει συνεργαστεί επίσης με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.), όπου έχει αναλάβει βιωματικές ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης αλλά και ατομικές συνεδρίες για άτομα με ρευματικά νοσήματα. Είναι επιστημονικά υπεύθυνη του παραρτήματος του Ψυχοδυναμικού Κέντρου Ψυχοθεραπειών και Έρευνας, στο οποίο έχει εργαστεί ως συν-θεραπεύτρια ομάδας ψυχοθεραπείας ομαδικο-αναλυτικού τύπου. Αναλαμβάνει ατομική ψυχοθεραπεία ενηλίκων ψυχαναλυτικής κατεύθυνσης.

Έχει επίσης εργαστεί ως ερευνήτρια στον τομέα της κοινωνικής έρευνας σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα προγράμματα και συγκεκριμένα στην εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών για την αντιμετώπιση της βίας σε ευάλωτους πληθυσμούς.

Έχει διδάξει Ψυχανάλυση και Κοινωνιολογία στο University of Essex, και πιο συγκεκριμένα, Ψυχοδυναμική Προσέγγιση στο Τραύμα, Ψυχαναλυτική Προσέγγιση στο Σινεμά, την Τηλεόραση και την Λογοτεχνία, Ποιοτικές Μέθοδοι Έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες, Μελέτες για την παιδική ηλικία, κ.α.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα βρίσκονται μεταξύ Ψυχανάλυσης και Κοινωνικής Θεωρίας και ενδεικτικά περιλαμβάνουν: Ψυχαναλυτική μελέτη της οικογένειας και οικογενειακών δεσμών προσκόλλησης στην Ελλάδα, Νέοι και Υποκειμενικότητα, Ψυχοκοινωνική και Ψυχαναλυτική έρευνα με άτομα που έχουν βιώσει κρίση (κοινωνικο-οικονομική, υγειονομική, κ.α.), Τέχνη και Ψυχανάλυση, Ψυχοδυναμική/ Ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία ενηλίκων.

Μελέτες της έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια και έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά. Πρόσφατα έχει δημοσιεύσει το βιβλίο με τίτλο “Psycho-Social Approaches to the COVID-19 Pandemic: Change, Crisis and Trauma” με την Dr. Athanasia Chalari, Palgrave MacMillan Publications, UK.